fbpx

Protetik Diş Hekimliği

Protetik Diş Hekimliği; diş eksikliği nedeni ile kaybedilen çiğneme fonksiyonunun yeniden kazanılması, bozulan estetik ve fonasyonun düzeltilmesi amacıyla yapılan sabit veya
hareketli yapay dişlerdir.

Protetik Diş Hekimliği nedir?

Diş kayıpları; estetik, fonksiyon ve fonasyon problemlerine sebep olur. Kaybedilen dişler ve çevre dokuların tedavisi sabit protezler, implant üstü protezler ve hareketli protezler ile yapılabilmektedir.

Hangi durumda kaplama / köprü şeklinde protezler tercih edilir?

Sabit protezler diş eksikliklerinin tedavisinde ve madde kaybının çok fazla olduğu, dolgu yapılamayacak kadar harap olmuş dişleri onarmada kullanılır. Ağızda bulunan mevcut dişlerde düzenleme işlemi yapılır ve bu dişler destek olarak kullanılır. Hazırlanan sabit protezler (kaplama veya köprü) dişlerin üzerine uyumlanır ve yapıştırılır.

Kaplama / köprü yapımında kullanılan porselen çeşitleri nelerdir?

Kron kaplama ve köprüler için metal altyapılı porselenler veya zirkonyum altyapılı porselenler kullanılmaktadır.

Kullanılan porselenin kalitesi protezin başarısını etkiler mi?

Porselen veneer kaplama ve köprülerle ilgili en önemli noktalardan biri kullanılan materyalin kalitesidir. Porselenin altyapısında kullanılan metal, diş saran, çevreleyen, diş etiyle temasta olan esas kısım olduğu için kaliteli olması çok önemlidir. Metalin kalitesi, yapısında değerli metal olarak adlandırdığımız altın alaşımları barındırmasıyla ilgilidir. Değerli metal alaşımların yüksek oranda olduğu kaliteli bir altyapıyla hazırlanmış porselen veneer kron/köprü restorasyonları uzun yıllar kullanım ömrü sağlar.

Zirkonyum ne tür materyaldir?

Zirkonyum; doğadan çıkarılan beyaz bir metaldir. Klasik metal altyapılı porselenlere göre zirkonyum daha sert bir materyaldir ve baskıya karşı daha dayanıklıdır. Bunun yanı sıra; dijital bilgisayar ortamında taranıp üretimi yapıldığı için hata riski minimuma indirilmiş olur.

Zirkonyumun avantajları nelerdir?

Zirkonyum; diş eti hizasında gri bir renklenmeye sebep olmaz. Işık geçirgenliği olduğu için doğal bir görüntü elde edilir.  Aynı zamanda zirkonyum yüksek ısılara karşı dayanıklı bir maddedir.

İmplant hangi durumlarda tercih edilir? İmplantın avantajları nelerdir?

İmplant; kaybedilen diş kökünü taklit eden, çene kemiği içine yerleştirilen titanyum biouyumlu vidalardır. İmplantın en büyük avantajlarından biri; diş eksikliği tedavisi için boşluğun yanındaki dişlere herhangi bir kesim işlemi uygulamadan sadece eksik olan dişi geri kazanma imkânı sunmasıdır. Bu sayede sağlam dişleriniz destek olarak kullanılmak zorunda kalmaz ve hiçbir işlem görmez. Hareketli (takıp çıkartmalı) protez kullanmak istemeyen hastalarımız için yine implanttan destek yardım alarak ağızda stabil duran ve kullanım kolaylığı sağlayan tam protezler yapmak mümkündür.

İmplant ağrılı bir işlem midir?

İmplant operasyonu sanıldığı gibi ağrılı /acılı bir süreç değildir. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen operasyon esnasında ağrı veya acı hissi duyulmaz. İşlem sonrasında hasta günlük işlerini devam ettirebilir ve herhangi bir yeme- içme kısıtlaması bulunmaz. İyileşme sürecinde de doktorunuzun tavsiyelerini dikkate alarak ilaçlarınızı düzenli kullanırsanız bu evreyi sorunsuz atlatabilirsiniz.

İmplant tedavisi ne kadar sürede tamamlanır?

İmplantların üst yapısına gelecek olan porselen kaplamaların hazırlanması cerrahi işlemden 3 ile 5 ay sonrasına mümkün olmaktadır. Bu bahsettiğimiz 3-5 aylık süreç implantın çene kemiğine iyice entegre olduğu “iyileşme süreci” adını verdiğimiz dönemdir. Bu süreci kısaltan/uzatan bazı unsurlar vardır.

İmplant hangi malzemeden yapılır? İnsan vücuduna zararı var mıdır?

İmplantta kullanılan titanyum maddesi diş eti ve çene kemiği ile uyumlu bir maddedir.  İnsan vücudunda alerji yapmaz. Kırılmaya karşı dirençlidir. Titanyum paslanmaz bir metaldir ve yüksek ısıya dayanıklıdır. Asetik asit, kalsiyum klorit, amonyum klorit, nitrik asit gibi birçok kuvvetli kimyasaldan etkilenmez.

Hareketli protezler hangi durumlarda tercih edilir?

Hareketli protezler; ağızdaki mevcut diş sayısı ve konumunun sabit bir protez yapımına imkan vermediği durumlarda yapılan; dişlerle birlikte çevredeki yumuşak doku (diş eti, ağız mukozası) ve sert dokuları (çene kemiği, damak) destek alarak hazırlanan takıp çıkarmalı protezlerdir. Ağızda kalan dişlere hazırlanan kroşe (kanca) veya hassas tutucu (anker) vasıtasıyla hareketli protez ağızdaki dişlere oturtularak kullanılır. Ağızda hiç diş kalmaması durumunda hazırlanan hareketli protezlere de “tam protez” adı verilir. Tam protezler tamamen ağız mukozasından ve çene kemiğinden destek alarak yapılır.

Ortodontik Tedavi
Çene Botoksu