Çene Botoksu
Çene Botoksu; aşırı aktivite gösteren çene kaslarına botoks materyali kullanarak, belirli bir süre fonksiyonunun azaltılmasıdır. Bu dönem içerisinde yeme ve konuşma hareketlerinde hiçbir kısıtlanma yaşanmazken, diş sıkma aktivitesini tamamen ortadan kalkmaktadır.
Çene Botoksu ile ilgili detaylı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.
Diş Sıkma Nedir?
Diş sıkma problemi çağımızda çok sık rastladığımız bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Çene kaslarının aşırı derecede aktivitesi sonucu oluşan bir harekettir. Diş sıkmanın en önemli nedeni ise strestir. Stresli bir yaşam tarzı olan kişilerde görülme olasılığı çok yüksektir. Bu rahatsızlık hayatımızın geneline yayılmakla birlikte, dönemsel olarak ta gerçekleşebilir. Önemli olan bu rahatsızlığın farkında olmak ve buna karşı bir önlem almaktır. Stresli dönemlerde bütün vücut kaslarımızda kasılma söz konusu olur, bunlara çene kasları da ( Masseter ) eşlik eder. En önemli belirtileri sabah saatlerinde çenemizde ve dişlerimizde ağrıların oluşmasıdır. Bunun dışında gün boyu yorgunluk, uyku hali, kas ağrıları, dinlenme ihtiyacı hissetmek gibi belirtilerde dikkatimizi çekebilir.
Diş sıkma rahatsızlığı olanlarda çene kaslarının kasılmasıyla birlikte çene eklemine yük gelmesi, şakak ve boyun bölgesindeki kasların kasılması söz konusu olur. Bu yüzden baş ve boyun ağrılarıyla birlikte seyretmesi çok yüksek ihtimallidir. Gece boyunca vücudun tam dinlenme pozisyonunda tüm kasların kasılmadan beklemesi gerekiyorken, strese bağlı olarak tüm kaslar kasılı bir şekilde kalması büyük bir enerji ihtiyacı gerekmektedir. Bu yüzdendir ki ertesi gün yorgunluk ve halsizlik hissedilmesi olasıdır. Peki bu rahatsızlığı fark ettiğimiz zaman ne yapmalıyız? Öncelikle yapmamız gereken diş doktorunuza başvurmak olmalıdır.
Diş sıkma rahatsızlığının farklı yöntemler mevcuttur fakat bunların en başarılılarından bir tanesi “Çene Botoksu” (Masseter Botoksu) dur.
Çene Botoksu Nedir?
Aşırı aktivite gösteren çene kaslarına botoks materyali kullanarak, belirli bir süre fonksiyonunun azaltılmasıdır. Bu dönem içerisinde yeme ve konuşma hareketlerinde hiçbir kısıtlanma yaşanmazken, diş sıkma aktivitesini tamamen ortadan kalkmaktadır.
Çene Botoksu Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Çene botoksu uygulandıktan 3 gün sonra etkisi başlayıp 10 günün sonunda etkisi maksimuma ulaşmaktadır. Uygulanan materyalin kasın hacmi ve kuvvetine göre ayarlanması çok önemlidir. Materyalin içeriğine bağlı olarak etkisi 4-6 ay civarında sürmektedir. 6 ay boyunca kas kullanılmadığı için kas hacminde ve gücünde azalma yaşanmaktadır. Bir diğer avantajı ise çenenin köşesindeki şiş olan bölgenin daha ince gözükmesidir. 6 ay sonra tekrar yapılması gerekliliği tespit edilip, ihtiyaç halinde tekrar uygulama yapılabilir.
Çene Botoksunun Gerektiği Nasıl Anlaşılır?
Sizde isterseniz kendi başınıza diş sıkma rahatsızlığınızın olup olmadığını basit yöntemlerle tespit edebilirsiniz. Diş sıktığınızda çenenin köşesinde şişen kasınızı parmaklarınızla tespit edip ovalama hareketi yaptığınızda, kulak deliğinin hemen önüne denk gelen çene eklemine ovalama hareketi yaptığınızda ve şakak bölgesinde diş sıktığınızda kasılan kasınıza ovalama hareketi yaptığınızda ağrı hissediyorsanız diş doktoruna gidip bu durumu değerlendirmesini isteyebilirsiniz.