fbpx

Hamilelikte Ağız ve Diş Sağlığı

Hastalarımızın en çok merak ettiği konulardan birisi olan hamilelikte ağız ve diş sağlığı nasıl olmalı ile ilgili bazı bilgiler şöyledir;

Öncelikle planlı hamileliklerde, gebe kalmadan önce ağız ve diş tedavilerinin yapılması önemle tavsiye edilir. Önceden yapılacak tedavilerle, gebelik döneminde meydana gelebilecek ağız ve diş sağlığı ile ilgili problemlerin önüne geçilmiş olur.

Çünkü değişen hormonların etkisiyle gebelik döneminde özellikle diş etlerinde, diş eti irritasyonu ve hamilelik tümörü gibi değişimler meydana gelebilmektedir. Hamilelik tümörü, genelde hamileliğin 2. ve 3 ayları sırasında görülen, aşırı diş eti büyümeleridir. Aşırı plak birikimi sebebiyle oluşurlar ve kırmızı renkli, dut görünümlüdürler. Gebeliğin son döneminde veya doğumdan sonra kendiliğinden iyileşirler. Bunların önüne geçmekte düzenli ağız bakımı ve dengeli beslenme en önemli faktörlerdendir.

Yine gebelik döneminde halk arasında yaygın olan ve bizlerin de sıkça duyduğu “ her gebeliğin anneye bir diş kaybettireceği” algısı kesinlikle yanlıştır. Yetersiz bakım ve östrojen, progesteron etkisi ile diş etleri daha çabuk kanamaya başladığı için çoğunlukla anneler dişetlerini fırçalamaktan kısmen kaçınırlar ve bu da çürük oluşma riskini daha da arttırır.

 

Dt. Özlem Yılmaz