fbpx

Diş Hekimliğinde İmplant Tedavisi

Dental implant; ağızda eksik dişlerin yerine çene kemiği içerisine yerleştirilen, diş kökünü taklit eden titanyum yapılardır. Günümüzde diş eksikliklerinde kullanılan en güncel tedavi yöntemi dental implantlardır. üzerine yerleştirilen hastaya uygun diş protezleri ile eksik dişlerin yeri doldurulur. Büyüme gelişimi tamamlanmış ve sağlık durumu elverişli olan her hastaya implant tedavisi yapılabilmektedir. Kemik gelişiminin tamamlandığı yaş kadınlarda ortalama 15-16, erkeklerde ise 17-18 yaşlarıdır.

Dental implant uygulaması cerrahi bir işlemdir. Yeterli tecrübe ve donanıma sahip hekimler tarafından uygulanması tedavi sonrasında yaşanacak geri dönüşü olmayan problemlere sebebiyet vermemek adına dikkat edilmesi gereken bir husustur.

İlk adımda gerekli klinik ve radyografik muayeneler yapılarak hastanın genel sağlık durumu değerlendirilir ve mevcut kemiğin implant için uygunluğu incelenir. Radyografi üzerinden milimetrik ölçümler yapılarak uygulanacak implantın marka, uzunluk ve çap  kararı verilir. Bunların yanında incelemeler sonucunda kemikte yetersilzlik kanısına varıldıysa ek cerrahi prosedürlerin planması yapılır. Cerrahi işlem lokal veya genel anestezi altinda gerceklestirilebilir.  İşlem süresi, uygulanacak implant sayısına ve cerrahi tipine göre farklılık gösterir.

Operasyon öncesi/sonrasi reçete edilen ilaçların alınması, işlem sonrasında antiseptik gargaraların kullanılması ve iyi bir ağız bakımıyla iyileşme süreci atlatılır. İmplantların kemige uyum periyodu beklendikten sonra protez aşamasına geçilebilir.

İmplant ve bağlantılı protezlerinin kulanımı söz konusu olduğunda, hiç bir tip ve yöntem için net ömür biçmek mümkün değildir. Fakat kullanılan protez

malzemesinin cinsi, hastanın proteze ve ağız sağlığına dikkati çok önemlidir. İdeal şartlar sağlanırsa implant ve bağlantılı protezler ömür boyu kullanılabilir.

Uzm. Dt. Haşmet Türker