fbpx

Diş Çürüğünden Nasıl Korunulur?

Diş Çürüğünün oluşumunu engelleyebilmek için öncelikle bilmemiz gereken, çürüğün oluşum sürecidir. Diş çürüğü oluşabilmesi için diş üzerinde plak birikmesi, bu plağın içerisinde çürüğü oluşturan bakterinin olması ve bakterinin beslenebileceği karbonhidratın plak içerisinde olması gerekmektedir. Tüm bu koşullar belli bir süre diş üzerinde bulunduğu taktirde bakterilerin oluşturduğu asit dişin çürümesine neden olmaktadır.

Yani diş üzerinde çürük oluşması için;

1- Plak
2- Bakteri
3- Karbonhidrat

olması gerekmektedir.

Diş çürüğü oluşumunu engellemek için ne yapmak gerekir?

Yukarıda saydığımız 3 nedenden en az bir tanesini ortadan kaldırabilirsek çürüğün oluşumunu engelleyebiliriz.

Bizim en büyük savaşımız diş üzerinde biriken plak oluşumudur. Bu oluşumu ortadan kaldırabilirsek, çürüğünde oluşumunuda engellemiş oluruz. Plak oluşumunu kalıcı olarak tamamen ortadan kaldırmanın yolu yoktur. Plak oluşumunu yok etmenin yolu mekanik sürtünmeyi sağlayan diş fırçası, diş ipi ve arayüz fırçası gibi temizleyici materyallerin düzenli olarak kullanılmasıdır. Diş üzerindeki plağı temizlediğimiz sürece içerisinde bakteri birikimi olmayacağı için çürük oluşumunuda engellemiş oluruz.

Bir diğer konu çürük oluşumunun içerisinde rol alan bakterilerin yok edilmesidir. Ağız içerisindeki çürüğü oluşturan bakterileri yok etmemiz maalesef mümkün değildir. Çünkü ağız florası içerisinde bu bakteriler sürekli olarak bulunmaktadır. Fakat diş fırçalayarak plağı ve içerisindeki çürük oluşturan bakterileri diş yüzeyinden uzaklaştırmak mümkündür.

Beslenme alışkanlıklarımızda çürük oluşumuna neden olan en önemli etkenlerden bir tanesidir. Çünkü çürük oluşturan bakterilerin istediği besin karbonhidrattır. Ne kadar çok karbonhidrat içeriği yüksek beslenmeye sahipsek çürük oluşumu riskimiz de o kadar fazla olacaktır. Şekerli gıdaların tüketilmesi çürük oluşum riskini arttıracaktır.

Tüm bu bilgilerin ışığında diş bakımımızı düzenli olarak yaparsak ve düzenli olarak diş doktoruna muayene için gidebilirsek, çürük oluşum riskini minimuma indirmiş oluruz.

Dt. Onur Yedikara