Çocuk diş hekimliğinin temel amaçlarından biri süt dişlerinin daimi dişler sürene kadar sağlıklı bir şekilde ağızda korunmasıdır. Süt dişleri, süt ve karışık dişlenme süreci boyunca çiğnemeyi sağlamak, daimi dişler için gereken yeri sağlayıp koruyarak daimi dişlerin yerleşmesi için gerekli ortamı sağlamak ve yüz yüksekliğinin gelişimine katkıda bulunmak gibi fonksiyonlara sahiptir. Ancak süt dişlerinin çürük veya travma gibi erken kayıplarında, çekim boşluğuna komşu dişlerin devrilmesini engellemek ve alttaki daimi dişlerin zamanında ve normal konumda sürmesini sağlamak için yer tutucu uygulaması yapılmaktadır.
Yer tutucular eksik diş sayısı ve lokalizasyonuna göre sabit ya da hareketli şeklinde yapılan apareylerdir. Çocuğun yaşına, kaybedilen diş sayısına, diş ve kemik gelişimine bağlı olarak hangi apareyin kullanılacağı hekim tarafından belirlenmektedir. Yer tutucular ölçü alınarak her hastaya özel hazırlanmaktadır. Sabit yer tutucular tek veya çift taraflı tek diş eksikliklerinde uygulanmaktadır. Hekim tarafından yapıştırılmaktadır. Hareketli yer tutucular ise birden fazla tek veya çift taraflı diş eksikliklerinde kullanılmaktadır ve hastalar tarafından kolayca takılıp çıkartılabilmektedir.
Yer tutucuların kullanım süresi alttaki daimi dişin çıkmasına göre değişkenlik göstermektedir. Diş çıkmaya başladığında ise ya hekim kontrolünde çıkartılırlar ya da modifiye edilirler. Yer tutucu uygulamasını takiben 6 ayda bir kontrol seanslarına gidilmelidir. Kontrol seansları yer tutucunun durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir.