Vital Diş Beyazlatma Tedavisi
Günümüzde insanların estetik beklentilerinin artmasıyla birlikte beyazlatma tedavisi önem kazanmıştır. Renklenmiş dişlerin tedavisinde uygulanan vital beyazlatma porselen kronlar ve kompozit lamina restorasyonları ile kıyaslandığında daha az invaziv bir yaklaşımdır. Dişlerdeki renklenmeler estetik psikolojik ve sosyal problemlere neden olabilmektedir. Beyazlatma tedavisi dişlerdeki renklenmeleri etkili bir şekilde uzaklaştırır. Diş beyazlatma tedavilerinde çeşitli konsantrasyonlardaki ajanlar farklı tekniklerle kullanılmaktadır. Beyazlatma tedavisi genellikle hidrojen peroksit veya karbamit peroksit ile hem evde, hem de ofiste uygulanabilir. Bu tedaviler yaygın renklenmeler sigara, çay ve kahve gibi tüketime bağlı renklenmeler, flor renklenmeleri, travmaya bağlı gelişen diş renklenmeleri estetik tedavilerden önce ve sonra uygulanmaktadır. Bazen bu tedaviyi uyguladığımız hastalarımız da olabilir bunlara örnek olarak yaygın çürük varlığı, hamilelik, yüksek diş hassasiyeti, gülümseme hattında olan geniş porselen restorasyonlar ve kök yüzeylerinin ortaya çıktığı diş eti çekilmesi bulunan hastalarda uygulanmamaktadır.
Ofis tipi beyazlatma tedavilerinde öncelikli olarak diş yüzeyleri temizlenir, diş eti bariyeri ile diş eti korunur sonrasında beyazlatma ajanı diş üzerine tatbik edilir. Yaklaşık 1 saatlik ışıkla beyazlatma işleminin ardından ajan uzaklaştırılır ve hasta 2-4 ton arası daha beyaz dişlere sahip olur.
İşlem sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlara hasta özen gösterirse beyazlatma kalıcılığı daha uzun olacaktır. Bunlara örnek olarak, özellikle ilk 1 hafta renklendirici içeren bütün gıdalardan ve sigara alkol vb. uzak durmak gerekir. İşlemi takiben ilk 3 gün diş hassasiyeti normaldir fakat kalıcı değildir.