fbpx

Ofis Tipi Diş Beyazlatma İşlemi

Endikasyonlar

  • Mine hipoplazisi / hipomineralizasyon kaynaklı renk bozuklukları
  • Pulpa odası kaynaklı renk değişimleri
  • Kalsifik metamorfozdan kaynaklanan renk değişimleri
  • Dentin renklenmeleri

Kontrendikasyonlar

  • Hamilelik ve emzirme
  • Estetik sonuçla ilgili gerçekçi beklentileri olmayan hastalar
  • Aşırı diş hassasiyeti olan hastalar
  • Pulpa odasının içindeki beyazlatma materyalinin sızdırmazlığını sağlamak için yetersiz    koronal diş dokusu
  • Derin yüzey çatlakları ve kırık hatları olan dişler
  • Gülümseme hattındaki mevcut kuronlar veya büyük restorasyonlar

Diş Beyazlatmanın Kimyası

Beyazlatma, kromojenlerin kimyasal bozunması süreci ile gerçekleşir. HP tarafından salınan oksijen radikalleri güçlü çift bağları kıran ve beyazlamaya yol açan bir oksitleme işlemi yoluyla organik kromojenlerle reaksiyona girer.

Çoğu beyazlatma ürünlerinin içeriği hidrojen peroksit veya karbamid peroksitin aktif bileşeni, hidrojen peroksittir. Karbamit peroksit stabil bir bileşiktir. Ancak, su ile temas ettiğinde hidrojen peroksit açığa çıkarır. Ev veya ofis tipi beyazlatma ajanlarında hidrojen peroksit veya onun prekürsörü karbamit peroksit kullanılmaktadır.

Diş Beyazlatmanın Avantajları Nelerdir?

  • Kontrol tamamen diş hekimindedir.
  • Kısa sürede beyazlama elde edilir.
  • Yumuşak dokular korunur.

Diş Beyazlatmada Hangi Konsantrasyon Kullanılmalıdır?

Beyazlatma maddesinin konsantrasyonu ne kadar yüksekse, beyazlama etkinliğinin de o kadar yüksek olduğuna dair yaygın bir inanış olmasına rağmen   %35’ten daha düşük HP konsantrasyonları, dişleri daha yüksek HP konsantrasyonu kadar etkili bir şekilde beyazlatabilir.

Ofis Tipi Beyazlatma İçin Işığa İhtiyaç Var Mıdır?

Meta-analiz çalışmaları, %15-20 gibi daha düşük hidrojen peroksit konsantrasyonları kullanıldığında ışıklı sistemlerin ışıksız sistemlere göre daha iyi anında beyazlatma sonuçları verdiğini göstermiştir. Daha yüksek HP konsantrasyonlarında (%25-35), hiçbir fark kaydedilmemiştir. Ek olarak, ışıkla aktive olan sistemler, ışıksız sistemlere göre daha yüksek bir diş hassasiyeti yüzdesi üretmiştir

Ofis tipi beyazlatma sırasında diş beyazlatmanın kalıcı etkisi ile birlikte geçici diş dehidrasyonu ve demineralizasyonun meydana geldiği göz önüne alındığında, ofis tipi beyazlatma seansından hemen sonra ofis tipi beyazlatmanın sonucu değerlendirilemez.

Bu nedenle, “gerçek” beyazlatma etkisi (oksitlenme ile oluşur) sadece ofis tipi beyazlatmanın bitiminden 1-2 hafta sonra ölçülebilir.

Diş Beyazlatma Sonrası Hassasiyet Problemi

Beyazlatmanın en büyük  zararı diş hassasiyetidir ve bunu dişeti hassasiyeti takip eder. Bu duyarlılık, peroksitin sağlam mine ve dentinden 5-15 dakika içinde pulpaya geçişi ile ilgilidir. Bu geçiş hastanın yaşı, ajanın konsantrasyonu, uygulama süresi ve ajanın pH’ı gibi bir çok faktörden etkilenir.

Diş Beyazlatmada Hassasiyet Tedavisi

  • Potasyum nitrat içeren düşük konsantrasyonda Karbamit peroksit kullanın.
  • Hasta beyazlatmaya başlamadan önce iki hafta süreyle potasyum nitrat içeren bir diş macunu ile dişlerini fırçalamalıdır, ayrıca plağa da 10–30 dakika uygulayın.

Diş Beyazlatma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş Beyazlatma (Bleaching) sonrası genelde her hastada az ya da çok hassasiyet görülür(çok nadir olarak hiç görülmeyebilir). Bu hassasiyetler geçicidir, 1–3 gün arasında kaybolurlar. Özellikle ilk gün hastanın anti enflamatuar özellikli bir analjezik (ağrı kesici) kullanması tavsiye edilir

Yine ilk birkaç gün aşırı soğuk ya da sıcaktan kaçınılmalıdır. Diş beyazlatma (Bleaching) sonrasında her hastanın uyması gereken bir diyet listesi vardır. Her türlü renk verici yiyecek ya da içecek yasaktır. Özellikle ilk 3 gün çok hassastır, fakat idealinde 1 hafta–10 gün dikkat edilmelidir.

Sigara, çay, kahve, portakal suyu, çikolata, kırmızı şarap, , salça gibi renk verici koyu renk barındıran ürünler işlem bitimini takiben 2 hafta süreyle kullanılmamalıdır. Aksi takdirde elde edilen beyazlık geri dönecektir.

Diş beyazlatma(Bleaching)işlemi sonrasında beyazlatıcı diş macunu kullanımı da beyazlatma etkisini uzatır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta içerisinde aşındırıcı bulunan diş macunları veya diş tozlarının kullanılmamasıdır. Aşındırıcılı ürünler belirli bir süre sonra hem renklenmeye hem de hassasiyete sebep olurlar.

Günde en az 2 kere diş fırçalayan, 6 aylık düzenli kontrollerini yaptıran, sigara kullanmayan ve aşırı çay kahve tüketmeyen bir hastada yapılan beyazlatmanın etkisi uzun süre korunur.

Belirli aralıklarla (2–3 sene de bir) home bleaching (ev tipi beyazlatma) ile desteklenebilir. Bu kurallara uymayan hastalarda geri dönüş olabilir, geri dönüş sonucunda yeniden beyazlatma işlemi yapılabilir.

Dt. Halil İbrahim YILDIZ