fbpx

Metal Altyapılı Porselen ve Zirkonyum Arasındaki Farklar

Metal altyapılı porselen, diş hekimliğinde kullanılmak üzere üretilmiş olan çeşitli metal alaşımlarının porselenin altına altyapı olarak kullanıldığı kaplama türüdür. Altın, platin ya da krom-kobalt alaşımları dayanıklılığı artırmak amacıyla kullanılır.

Fonksiyonunu yitirmiş, çeşitli sebeplerle madde kaybına uğramış dişleri hem estetik hem de fonksiyonel açıdan tekrar kullanılabilir hale getirmek, özellikle çiğneme kuvveti yüksek arka dişlerde kuvvete dayanıklı oldukları için kanal tedavisi sonrası veya büyük dolgulardan sonra kırılmış hasar görmüş dişlerde çiğneme kuvvetine dayanıklılığı en yüksek kaplama türü olduğu için tercih edilir.  En yaygın, en ekonomik kaplama türüdür.

Fakat; metaller diş ve diş eti ile zirkonyum kaplamalar kadar uyumlu değildir, dişetine tam olarak oturmaz. Diş ile kaplama arasında zamanla aralık oluşabilir, bu da gıda artıklarının birikmesine, doğal dişlerin çürümesine, ağızda koku oluşumuna neden olabilir. Işık geçirgenliği olmadığı için doğal diş rengini tam olarak gösteremez, daha mat ve donuk bir renktedir. Zamanla diş eti seviyesinde metalin yansımasına bağlı renklenme oluşabilir, diş etinin çevresinde görülen mor renk bundan kaynaklanır. Bu yüzden estetik görüntü kaygısı taşıyan hastalar için dezavantajdır.

Şimdi de zirkonyum kaplamaları inceleyelim; klasik porselen köprü ve protezlerin alt yapısı olan gri metal yerine uygulanan beyaz renkte bir alaşımdır.  Zirkonya maddesi oksijen ile birleştiğinde oldukça sert bir hal alır ve diş hekimliği alanında kullanılır. İnce ve şeffaf bir yapıda olmasına rağmen bu görüntüsünün ardında oldukça sağlam bir yapıya sahiptir. Daha çok estetik alanda; ileri derecede renklenmede, ortodontik tedavinin tercih edilmediği durumlarda ayrık veya çapraşık diş tedavisinde, ön grup implant üstü protezlerde kaplama veya köprü olarak kullanılabilirler.

Diş ve diş eti ile uyumları çok iyidir. Zirkon içeriği hem diş etine hem de diş yüzeyine zarar vermez, kolayca uyum sağlar. Işık geçirgenliği vardır dolayısıyla diş rengi seçiminde doğallık sağlanabilir. Yapay bir görüntüye sebep olmaz. Diş etinde herhangi bir renklenme oluşturmaz. Maliyeti metal alt yapılı porselen kaplamalara göre daha fazla olmasına rağmen doğal dişlerin uzun süre kullanılması düşünüldüğünde çok da fazla olmayacaktır.

Dt. İrem Çimen