İmplant
İmplant: eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla dokularla uyumlu titanyum maddesinden yapılan yapay diş kökünün çene kemiğine yerleştirilme işlemidir.
İmplant nedir?
Eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla dokularla uyumlu titanyum maddesinden yapılan yapay diş kökünün çene kemiğine yerleştirilme işlemidir.
İmplant nasıl yapılır?
Lokal anestezi altında, tek seansta gerçekleştirilen bir cerrahi işlemdir. Temel olarak eksik olan diş boşluğuna titanyum bir vida yerleştirilmesidir. Vidalama bittikten sonra açılan diş eti tekrar kapatılır. İmplant-kemik arası iyileşme birkaç ayda tamamlandıktan sonra, implantın kapağı açılarak üzerine diş etini şekillendirmek için bir başlık takılır. Diş eti şekillendikten sonra ölçü alınır ve üzerine gelecek porselen veya zirkonyum kaplama hazırlanır.
Hangi durumlarda implant uygulanır?
– Diş eksikliğinin olduğu durumlarda, boşluğun yanındaki dişlere işlem yapılmasını istemiyorsak eksik olan dişin/dişlerin yerine implant yapılır.
– Tam protez (damak) kullanan hastalarda protez ağızda stabil durmadığında hasta rahat yemek yiyemez, konuşamaz, çiğneme yapamaz. Bu durumda çene kemiğine yerleştirilen implantlarla protezler sabitlenir ve daha stabil bir protez elde edilir.
– Ağzında hiç diş olmayan veya dişlerinin büyük çoğunluğunu kaybetmiş olan hastalar takıp çıkarmalı, hareketli bölümlü protez veya damak kullanmak durumundadır. Ancak ağzında hareketli protez taşımak istemeyen sabit ağzında kalacak bir çözüm arayışına giren hastalarımız için implant seçeneği mevcuttur.
İmplant hangi durumlarda tercih edilir? İmplantın avantajları nelerdir?
İmplant, kaybedilen diş kökünü taklit eden çene kemiği içine yerleştirilen biouyumlu vidalardır. İmplantın en büyük avantajlarından biri; eksikliğinin tedavisi için boşluğun yanındaki dişlere herhangi bir kesim işlemi uygulamadan, sadece eksik olan dişi geri kazanma imkanı sunmasıdır. Bu sayede sağlam dişleriniz destek olarak kullanılmak zorunda kalmaz ve hiçbir işlem görmez. Hareketli (takıp çıkarmalı) protez kullanmak istemeyen hastalarımız için yine implanttan destek alarak sabit protezler hazırlayabiliyoruz. Kullanım açısından zorluk yaşayan, ağızda çok hareket eden ve tutuculuk sorunu olan tam protezlerde de implanttan yardım alarak stabil duran ve kullanım kolaylığı sağlayan tam protezler yapmak mümkündür.
İmplant ağrılı bir işlem midir?
Lokal anestezi altında gerçekleştirilen operasyon esnasında ağrı veya acı hissi duyulmaz. İşlem sonrasında hasta günlük işlerini devam ettirebilir ve herhangi bir yeme içme kısıtlaması bulunmaz. İyileşme sürecinde de doktorunuzun tavsiyelerini dikkate alarak ilaçlarınızı düzenli kullanırsanız bu evreyi sorunsuz atlatabilirsiniz.
İmplant tedavisi ne kadar sürede tamamlanır?
İmplantların üst yapısına gelecek olan porselen kaplamaların hazırlanması cerrahi işlemden 3 ile 5 ay sonrasına mümkün olmaktadır. Bu bahsettiğimiz 3-5 aylık süreç implantın çene kemiğine iyice entegre olduğu “iyileşme süreci” adını verdiğimiz dönemdir. Bu süreci kısaltan/uzatan bazı unsurlar vardır. Kullanılan implantın markası ve çene kemiğin gösterdiği tepki bu unsurlardan en önemlisi olabilmektedir.
İmplant hangi malzemeden yapılır? İnsan vücuduna zararı var mıdır?
İmplantta kullanılan titanyum maddesi diş eti ve çene kemiği ile uyumlu bir maddedir. İnsan vücudunda alerji yapmaz. Kırılmaya karşı dirençlidir. Titanyum paslanmaz bir metaldir ve yüksek ısıya dayanıklıdır. Asetik asit, kalsiyum klorit, amonyum klorit, nitrik asit gibi birçok kuvvetli kimyasaldan etkilenmez.